Kurczak z ananasem, ryżem na liściu kapusty pekińskiej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż gotujemy wg ulubionego przepisu.
2.Pierś kurczaka kroimy na małe kawałki wielkości kęsa.
3.Każdy z krążków ananasa dzielimy na 12 części.
4.Wok stawiamy na średni ogień, wlewamy 1 łyżkę oliwy z oliwek i czekamy ok 30 sek., aż oliwa się rozgrzeje.
5.Zdejmujemy wok z ognia, szybko układamy kawałki kurczaka, wracamy na ogień i podsmażamy kawałki kurczaka przez ok. 3 minut po jednej stronie (aż brzegi zrobią się białe).
6.Przewracamy kawałki mięsa na drugą stronę i smażymy kolejną minutę.
7.Wyjmujemy kurczaka z woka, wlewamy 1/2 łyżki oliwy, wkładamy do niego kawałki ananasa, które podsmażamy ok 1 min.
8.Wrzucamy z powrotem kawałki kurczaka, wsypujemy imbir, chili, togarashi, mieszamy całość i zdejmujemy z ognia. Przykrywamy.
9.Ugotowany ryż wkładamy w silikonową foremkę o kształcie kwiatka i lekko naciskamy go by dopasował się do kształtu foremki.
10.Wykładamy talerz liściem kapusty pekińskiej.
11.Foremkę z ryżem, odwracamy i delikatnie wysuwamy ryż na liściany talerz. Na środek kwiatka dajemy keczup, a płatki posypujemy togarashi.
12.Wsypujemy na liść mieszankę kurczaka i ananasa.
Komentarze