Delikatny kurczak w sosie słodko-kwaśnym, przepis ten moze nieco się rózni od tradycyjnego przepisu ale jest to mój sposób na przygotowanie tego dania.
Kurczak z ananasem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na patelni rozgrzać olej dodać pokrojoną na drobno cebulę, zrumienić.
2.Mięso opłukać, pokroić w kostkę, opruszyć solą pieprzem i maką. Partiami dodawać na rozgrzany olej i obsmażać z obu stron.
3.Paprykę umyć, oczyścic z gniazd nasiennych, pokroić w słupki. Marchewkę obrać, pokroić w krążki, dodać do mięsa, podlać wodą i dusić pod przykryciem.
4.Gdy mięso jest już półmiękkie dodać ananasy pokrojone na mniejsze części, sok z ananasów, ketchup, ocet, nadal dusić aż mięso będzie miękkie.
5.Mieso doprawić do smaku dodając cukier brązowy, pieprz, sól, paprykę słodką i imbir.
Komentarze