Czasami nastają takie dni ,że zostaje nam mnóstwo jedzenia w lodówce. U nas dzisiaj jest ten moment ,kiedy przysłowiowo ją sprzątamy. Wyszedł kurczak w słodko -ostro-kwaśnym sosie. Dla nas pycha! ;)
40 min
Składniki:
500 g filetu z kurczaka
puszka krojonego ananasa
4 ząbki czosnku
2 szalotki
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka przyprawy chińskiej "5 smaków"
2 młode marchewki
mały słoiczek pędów bambusa
pęczek rzodkiewki
2 łyżki soku z tajskiej limonki
300 ml bulionu drobiowego
papryczka chili
pęczek szczypiorku
sól ,pieprz
Kurczak z ananasem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czosnek obieramy ,zgniatamy i razem z pokrojoną w piórka szalotką podsmażamy na oliwie. Filety kroimy w kostkę ,dodajemy do czosnku i szalotki ,oprószamy przyprawą i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy ananasa z zalewą ,pokrojone w słupki marchewki ,osączony z zalewy bambus ,pokrojoną w kostkę rzodkiewkę ,sok z limonki oraz bulion. Dodajemy posiekaną papryczkę ,dusimy na wolnym ogniu 30 min. Wrzucamy posiekany szczypiorek ,do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z gotowanym ryżem.
Komentarze