Kurczak wędzony z piwem

4.5 (159 ocen)

  • Dla 5 osób
  • Trudny

Wspaniały i aromatyczny kurczak wędzony w piwie - dla smakoszy! Jest mega soczysty i ma niepowtarzalnie delikatny smak.

  • Dla 5 osób
  • Trudny

Składniki:

  • - kurczak-duży: 1 sztuka
    - piwo: 300 mililitrów
    - masło: 0.5 sztuki
    - przyprawy: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Piwa

Kurczak wędzony z piwem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kurczaki w trakcie wędzenia 1. Wieczorem przed planowanym wędzeniem nacieramy mięso mieszanką przypraw (sól, zioła prowansalskie, majeranek, bazylia, pieprz i co kto lubi) zarówno od wewnątrz i zewnątrz. Na drugi dzień rozpuszczamy masło, a następnie dolewamy do niego piwa. Naciagamy strzykawką a następnie przy pomocy igły wciskamy miksture w piersi i mięsnie na nogach. Wędzimy przez 4-5 godzin. Mięso po rozkrojeniu jest bardzo soczyste z rozkrojonych piersi wypływa jeszcze pozostałosć mikstury, mięso jest bardzo delikatne i aromatyczne
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Piwo

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować