kurczak w syropie sosnowym

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Goryczka pomarańczy i słodycz sosny świetnie ze sobą się komponują

  • 2 godz.

Składniki:

  • kilogram podudzi z kurczaka
    3łyzki syropu sosnowego( ewentualnie lipowego)
    2 łyżeczki słodkiej papryki
    2 łyżeczki ostrej papryki
    łyżeczka majeranku
    sok z 1 pomarańczy
    pół szklanki oliwy

Kurczak w syropie sosnowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • nacieramy przyrawami 1. W kubeczku mieszamy: syrop, przyprawy, oliwę i sok z połówki pomarańczy.
    W naczyniu żaroodpornym układamy podudzia, dokładnie mieszamy w powstałej marynacie, odstawiamy na godzinę.
    Pieczemy w piekarniku godzinę, od czasu do czasu mieszając. Skrapiamy sokiem z drugiej połówki pomarańczy.

Porady

Podajemy z ryżem. Jeżeli nie mamy syropu sosnowego , możemy użyć miodu lipowego. Przepis na syrop sosnowy w moich przepisach.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy