Ta potrawę można robić zarówno we frytkownicy ActiFry jak i na zwykłej patelni:)
20 min
Składniki:
2 duże filety z kurczaka
1,5 łyżki syropu klonowego
2 łyżki soku z cytryny
2 ząbki czosnku
1 kawałek imbiru(2cm)
2 szczypty tymianku
2 szczypty rozmarynu
Sól i pieprz
Po pół dużej papryki czerwonej,żółtej oraz zielonej
150 ml wody
1 łyżeczka Extra Virgin Olive oil flavoured with white truffle (olej truflowy)
1 łyżka oliwy z oliwek
Kasza Kuskus
Kurczak w syropie klonowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety oczyścić z błonek,umyć,wytrzeć papierowym ręcznikiem.Pokroić na mniejsze kawałki(na tak zwany jeden kęs).Skropić sokiem z cytryny,posolić i popieprzyć.Teraz filety trzeba polać syropem klonowym,dodać suszone zioła ,pokrojony w malutką kosteczkę imbir i czosnek.Na końcu skrapiamy filety olejem truflowym,porządnie nacieramy wszystkimi przyprawami,odstawiamy.Parykę kroimy w cieńkie paski.Na patelnię wlewamy łyżkę oliwy lub oleju,rozgrzewamy ją i na rozgrzaną wrzucamy cząstki filetów,zrumieniamy je i na koniec polewamy wytworzonym sokiem.Dusimy wszystko przez ok 2 min..Teraz dodajemy paprykę,dolewamy wodę i ponownie dusimy do czasu aż papryka będzie miękka.W między czasie przygotowujemy kaszkę kuskus.Usmażone filety z papryką dodajemy do kaszki kuskus,delikatnie mieszamy.Polewamy jeszcze wytworzonym sosem.Można również dodać do potrawy rukolę lub inną zieleninę.Można rownież przygotować swoją ulubioną sałatkę.Smacznego:)
Komentarze