• Kurczak w syropie klonowym

    Dodane przez: Netka

  • Ta potrawę można robić zarówno we frytkownicy ActiFry jak i na zwykłej patelni:)

  • Składniki

    2 duże filety z kurczaka
    1,5 łyżki syropu klonowego
    2 łyżki soku z cytryny
    2 ząbki czosnku
    1 kawałek imbiru(2cm)
    2 szczypty tymianku
    2 szczypty rozmarynu
    Sól i pieprz
    Po pół dużej papryki czerwonej,żółtej oraz zielonej
    150 ml wody
    1 łyżeczka Extra Virgin Olive oil flavoured with white truffle (olej truflowy)
    1 łyżka oliwy z oliwek
    Kasza Kuskus

  • Sposób przygotowania

    1.
    Kurczak w syropie kolnowym - krok 1

    Filety oczyścić z błonek,umyć,wytrzeć papierowym ręcznikiem.Pokroić na mniejsze kawałki(na tak zwany jeden kęs).Skropić sokiem z cytryny,posolić i popieprzyć.Teraz filety trzeba polać syropem klonowym,dodać suszone zioła ,pokrojony w malutką kosteczkę imbir i czosnek.Na końcu skrapiamy filety olejem truflowym,porządnie nacieramy wszystkimi przyprawami,odstawiamy.Parykę kroimy w cieńkie paski.Na patelnię wlewamy łyżkę oliwy lub oleju,rozgrzewamy ją i na rozgrzaną wrzucamy cząstki filetów,zrumieniamy je i na koniec polewamy wytworzonym sokiem.Dusimy wszystko przez ok 2 min..Teraz dodajemy paprykę,dolewamy wodę i ponownie dusimy do czasu aż papryka będzie miękka.W między czasie przygotowujemy kaszkę kuskus.Usmażone filety z papryką dodajemy do kaszki kuskus,delikatnie mieszamy.Polewamy jeszcze wytworzonym sosem.Można również dodać do potrawy rukolę lub inną zieleninę.Można rownież przygotować swoją ulubioną sałatkę.Smacznego:)

  • Słowa kluczowe (tagi):

    w_kilka_chwil, zdrowie_na_talerzu, kurczak, kasza kuskus, kasza_konkurs
  • 5 komentarzy

Dodane przez: Netka

Netka 92

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2012-04-26T10:42:46+02:00

90 odwiedzin


Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »