Kurczak w sosie ziołowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fileta myjemy, dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w niewielką kostkę. Posypujemy curry. Smażymy na rozgrzanym oleju, aż mięso będzie miękkie.
2.Sos: kostkę rosołową rozpuszczamy w szklance wrzątku. W rondelku na małym ogniu roztapiamy masło, wsypujemy mąkę, chwilę smażymy. Mieszając, wlewamy bulion. Zabielamy śmietaną wymieszaną z bazylią, oregano i tymiankiem (śmietana nie zwarzy się, jeśli zahartujemy ją kilkoma łyżkami gorącego rosołu).
3.Sos wlewamy do mięsa, cały czas mieszając. Dusimy ok. 10 minut. Mięso w sosie podajemy z makaronem lub ryżem, ale równie dobrze smakuje z ziemniakami.
Porady
Rady redakcyjnej kucharki Krystyny
Do sosu można także użyć posiekanej natki pietruszki, a zamiast tymianku – ziół prowansalskich.
Komentarze