Kurczak w sosie ziołowym

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 50 min

Przepis wymyśliłam jeszcze za czasów studenckich.

  • 50 min

Składniki:

  • ● podwójny filet z kurczaka
    ● 1/2 szkl. śmietany 18-proc.
    ● kostka rosołowa
    ● łyżka masła
    ● łyżka mąki
    ● czubata łyżeczka curry
    ● duża szczypta bazylii
    ● duża szczypta oregano
    ● duża szczypta tymianku
    ● olej

Kurczak w sosie ziołowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fileta myjemy, dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w niewielką kostkę. Posypujemy curry. Smażymy na rozgrzanym oleju, aż mięso będzie miękkie.
  • kurczak w sosie ziołowym - krok 2. Sos: kostkę rosołową rozpuszczamy w szklance wrzątku. W rondelku na małym ogniu roztapiamy masło, wsypujemy mąkę, chwilę smażymy. Mieszając, wlewamy bulion. Zabielamy śmietaną wymieszaną z bazylią, oregano i tymiankiem (śmietana nie zwarzy się, jeśli zahartujemy ją kilkoma łyżkami gorącego rosołu).
  • 3. Sos wlewamy do mięsa, cały czas mieszając. Dusimy ok. 10 minut. Mięso w sosie podajemy z makaronem lub ryżem, ale równie dobrze smakuje z ziemniakami.

Porady

Rady redakcyjnej kucharki Krystyny Do sosu można także użyć posiekanej natki pietruszki, a zamiast tymianku – ziół prowansalskich.

Notka redakcyjna

PPWS_03-2012

Komentarze

Podobne przepisy