Kurczak w sosie z gorgonzoli

4.45 (148 ocen)

  • 35 min

Kto jeszcze nie próbował sera gorgonzoli, ten niech czym prędzej wypróbuje ten przepis !

  • 35 min

Składniki:

  • 1 podwójną pierś z kurczaka
    300ml śmietany 30%
    150-200g sera gorgonzola
    kilka suszonych pomidorów
    oregano, bazylię, papryka mielona


Wystaw ocenę:

4.45 (148 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak w sosie z gorgonzoli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy mięso: kroimy w kostkę, doprawiamy solą, pieprzem, papryką mieloną. Wkładamy do lodówki na 10-15min.
  • 2. Gotujemy makaron wg podanego na opakowaniu przepisu (ja użyłam penne, równie dobrze może być inny jego rodzaj).

  • 3. W czasie kiedy makaron się gotuje, na jednej patelni podsmażamy mięso, na drugiej (głębszej) podgrzewamy śmietanę (należy uważać, aby się nie zagotowała). Kiedy śmietana będzie już ciepła wrzucamy do niej ser, i mieszamy aż się rozpuści. W tym czasie, na mniejsze kawałki kroimy kilka suszonych pomidorów.
  • 4. Kiedy ser będzie już całkowicie rozpuszczony, tworząc ze śmietaną jednolity, gładki sos, dodajemy pomidory oraz mięso. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku pieprzem oraz dużą ilością ziół.
  • 5. Sosem polewamy ugotowany makaron, przyozdabiając kawałkami suszonych pomidorów bądź świeżymi ziołami.

    po więcej przepisów zapraszam na http://gotujzkodeksem.wordpress.com/
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować