Kurczak w sosie z gorgonzoli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Przygotowujemy mięso: kroimy w kostkę, doprawiamy solą, pieprzem, papryką mieloną. Wkładamy do lodówki na 10-15min.
2.Gotujemy makaron wg podanego na opakowaniu przepisu (ja użyłam penne, równie dobrze może być inny jego rodzaj).
3.W czasie kiedy makaron się gotuje, na jednej patelni podsmażamy mięso, na drugiej (głębszej) podgrzewamy śmietanę (należy uważać, aby się nie zagotowała). Kiedy śmietana będzie już ciepła wrzucamy do niej ser, i mieszamy aż się rozpuści. W tym czasie, na mniejsze kawałki kroimy kilka suszonych pomidorów.
4.Kiedy ser będzie już całkowicie rozpuszczony, tworząc ze śmietaną jednolity, gładki sos, dodajemy pomidory oraz mięso. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku pieprzem oraz dużą ilością ziół.
Komentarze