1 podwójna pierś z kurczaka
3 brzoskwinie (moje były naprawdę sporych rozmiarów, jeśli są mniejsze weź 4-5)
200ml śmietany 12% (pewnie lepsza byłaby 36%, ale trzeba ograniczać tłuszcze)
2 łyżki masła
chilli
imbir
Kurczak w sosie z brzoskwiń - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy mięso: myjemy, kroimy w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem oraz dużą ilością chilli i imbiru (chodzi o to by smak ostry bilansował się z naturalną słodyczą brzoskwiń). Odstawiamy na 2-4h do lodówki. Brzoskwinie kroimy w kostkę i podsmażamy je na maśle. Posypujemy cynamonem. Na drugiej patelni podsmażamy kurczaka, a następnie przekładamy go do brzoskwiń. Na patelni na której smażyliśmy kurczaka podgrzewamy śmietanę (odrobinę ją solimy i pieprzymy). Wlewamy ją do zawartości pierwszej patelni i całość mieszamy. Podajemy z makaronem.
Komentarze