Kurczak w sosie z brzoskwiń

0 (0 ocen)

Ciekawa propozycja na danie z owocami

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
    3 brzoskwinie (moje były naprawdę sporych rozmiarów, jeśli są mniejsze weź 4-5)
    200ml śmietany 12% (pewnie lepsza byłaby 36%, ale trzeba ograniczać tłuszcze)
    2 łyżki masła
    chilli
    imbir

Kurczak w sosie z brzoskwiń - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy mięso: myjemy, kroimy w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem oraz dużą ilością chilli i imbiru (chodzi o to by smak ostry bilansował się z naturalną słodyczą brzoskwiń). Odstawiamy na 2-4h do lodówki. Brzoskwinie kroimy w kostkę i podsmażamy je na maśle. Posypujemy cynamonem. Na drugiej patelni podsmażamy kurczaka, a następnie przekładamy go do brzoskwiń. Na patelni na której smażyliśmy kurczaka podgrzewamy śmietanę (odrobinę ją solimy i pieprzymy). Wlewamy ją do zawartości pierwszej patelni i całość mieszamy. Podajemy z makaronem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

4.96 (142 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Kurczak w sosie warzywnym