Kurczak w sosie winogronowym

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Jestem na emeryturze, na co dzień gotuję dla siebie i męża, czasami dla sąsiadki, ale na większe uroczystości rodzinne zjeżdża się liczna rodzina. Mam czworo dzieci, piętnaścioro wnuków i dziewięcioro

Składniki:

  • kurczak średniej wielkości
    75 dag zielonych winogron
    6 dag masła 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    2 łyżeczki soli
    mielony biały pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak w sosie winogronowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sprawionego, dokładnie umytego i osuszonego papierowym ręcznikiem kuchennym kurczaka kroimy na cztery części. Każdą porcję mięsa dokładnie
    nacieramy solą wymieszaną z białym pieprzem.
  • 2. Winogrona myjemy, osuszamy i wyciskamy sok. Przecedzamy.
  • 3. Masło roztapiamy na patelni i obsmażamy kawałki kurczaka ze wszystkich stron, aż się zrumienią na jasnozłoty kolor.
  • Kurczak w sosie winogronowym 4. Razem z masłem, na którym się smażyły, przekładamy kawałki kurczaka do brytfanny lub naczynia żaroodpornego i pieczemy w średnio nagrzanym
    piekarniku (w temperaturze 180 °C) ok. godziny (aż mięso będzie miękkie). Od czasu do czasu podlewamy sokiem z winogron. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki. Podajemy z ryżem.

Porady

● Do sosu z pieczenia mięsa możemy dodać 3/4 małego kubka śmietany, szklankę bulionu, drobno posiekaną cebulę, ewentualnie przyprawy do smaku i zagotować, aż sos zgęstnieje. Sosem polewamy upieczone kawałki kurczaka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_01-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować