Kurczak w sosie szpinakowo śmietanowym

4.5 (185 ocen)

  • Łatwy

Pyszny kurczak w jeszcze pyszniejszym sosie.

  • Łatwy

Składniki:

  • - filet z kurczaka: 2 sztuki
    - szpinak mrożony: 250 gramów
    - bulion: 0.5 szklanki
    - śmietana 18%: 3 łyżki
    - czosnek: 2 ząbki
    - pieczarki: 10 sztuk
    - masło: 1 łyżka
    - pieprz do smaku: 1 szczypta
    - sól do smaku: 1 szczypta
    - cebula: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak w sosie szpinakowo śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak rozmrozić, jak się rozmrozi, przełożyć do rondelka i smażyć na niewielkim ogniu aż odparuje woda.

    Kurczaka umyć, oczyścić, pokroić w kostkę i oprószyć solą i pieprzem, podsmażyć na maśle na rumiano, dodać pokrojone w kostkę pieczarki i smażyć 3 minuty.

    Po tym czasie dodać posiekaną cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć jeszcze chwilę.

    Składniki zalać bulionem, dodać szpinak i poddusić wszystko 5 minut, zgasić ogień i dodać śmietanę, wszystko dobrze wymieszać i doprawić do smaku.

    Podawać z makaronem.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować