Kurczak w sosie śmietanowym z makaronem

0 (0 ocen)

  • 20 min

To była pierwsza potrawa, którą jadłam w pewnej włoskiej knajpce. Od tamtej pory i potrawa i restauracja stały się moimi ulubionymi. Danie jest bajecznie proste, szybkie i tanie w wykonaniu.

  • 20 min

Składniki:

  • dwie piersi z kurczaka,
    śmietana kremówka 0.2l,
    kilka pieczarek,
    garść zmielonych orzechów włoskich,
    dowolny makaron, polecam rurki,
    przyprawy

Kurczak w sosie śmietanowym z makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piersi z kurczaka tniemy w paski lub kostkę, oprószamy pieprzem i solą, możemy dodać nieco oliwy z oliwek lub oleju i odstawiamy na chwilę.
    Pieczarki obieramy, kroimy w drobne plasterki i podsmażamy.
    Następnie na rozgrzaną patelnie wsypujemy orzechy włoskie i chwileczkę prażymy. Dodajemy piersi z kurczaka i smażymy je kilka minut, po czym dodajemy pieczarki. Całość chwilę smażymy, od czasu do czasu mieszając. Zawartość patelni zalewamy śmietaną i czekamy chwilę, aż stanie się gęsta. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
    Podajemy z ulubionym makaronem.

Porady

Pieczarki można zastąpić brokułami

Komentarze

Podobne przepisy