Nie kupuję fiksów bo taki sos można zrobić w domu i smakuje tak samo. Spróbujcie. Ja wzbogaciłam go pieczarkami. Pycha!
20 min
Składniki:
1 podwójny filet z kurczaka
kilka dużych pieczarek
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
200 gram kwaśnej śmietany 18%
szklanka wody
3 czubate łyżki mąki pszennej
łyżka suszonej natki
po łyżeczce tymianku oregano i bazylii
sól i pieprz do smaku
Kurczak w sosie śmietanowo-ziołowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filet umyć i pokroić w drobną kostkę,pieczarki obrać i pokroić w kostkę, cebulę obrać i posiekać drobno,czosnek przecisnąć przez praskę.Wszystko usmażyć na oleju na rumiano. Wodę wymieszać z mąką, dodać śmietanę dobrze wymieszać żeby nie było grudek,wlać na patelnie z mięsem i gotować mieszając aż sos zgęstnieje. Na koniec dodać zioła,posolić i popieprzyć do smaku,dobrze wymieszać.
Porady
Ja tą potrawkę podaję z grubym makaronem lub ryżem.
Komentarze