Kurczak w sosie śmietanowo - musztardowym

4.8 (216 ocen)

  • 20 min

Prosto i szybko, a do tego pożywnie i smacznie - takie obiady lubię najbardziej :) Nie wymagają wiele czasu, a potrafią ucieszyć podniebienie :D Dzisiaj zapraszam na piersi z kurczaka skąpane w kremowym, lekko słodkim śmietanowo - musztardowym sosie z dodatkiem natki pietruszki oraz cebulki.

  • 20 min

Składniki:

  • - 500 g piersi z kurczaka
    - 1 duża cebula biała
    - 200 g śmietany 18 %
    - 2 łyżki musztardy kremskiej (użyłam czeskiej Horcice)
    - 1 plaster masła
    - 2 łyżki oleju lub oliwy
    - świeża natka pietruszki
    - sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.8 (216 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak w sosie śmietanowo - musztardowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Cebulę kroimy w dużą kostkę i szklimy ją na maśle.
  • 2 2. Oczyszczoną pierś z kurczaka dzielimy na mniejsze kawałki i oprószamy je solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Gdy cebula się zeszkli dodajemy do niej dwie łyżki oleju lub oliwy i smażymy piersi z kurczaka, aż delikatnie się zarumienią.
  • 3 3. Śmietanę łączymy z musztardą, doprawiamy solą, dodajemy do kurczaka, doprowadzamy do wrzenia i dusimy jeszcze przez 1 minutę. Na koniec do sosu dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Życzę smacznego! :)

Porady

Całość podajemy z ryżem, makaronem lub puree ziemniaczanym i świeżą surówką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować