Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

0 (0 ocen)

  • 30 min

Szybki i sprawdzony przepis na smaczny obiad. Soczyste kawałki kurczaka w pysznym sosie na orientalną nutkę w towarzystwie papryki i ananasa, podane z ryżem

  • 30 min

Składniki:

  • 1 ząbek czosnku
    3 cm imbiru
    1/3 papryczki chili
    1 średnia cebula
    3 średnie kolorowe papryki
    140 g ananasa z puszki
    120 g pędów bambusa
    2 podwójne piersi z kurczaka (ok. 400g)
    4 łyżki oleju
    sól, pieprz
    400 g ryżu

    Sos :
    180-200 ml soku z ananasa (może być zalewa z puszki)
    2 łyżki skrobi kukurydzianej
    2 łyżki sosu sojowego
    2 łyżki brązowego cukru
    3 łyżki octu ryżowego
    1 łyżeczka przecieru pomidorowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wlewam sok z ananasa, dodaję skrobię kukurydzianą, mieszam aż się rozpuści. Dodaję sos sojowy, cukier, ocet ryżowy i przecier, dokładnie mieszam, odstawiam. Czosnek, imbir i cebulę obieram. Imbir kroję w cienkie paski, czosnek i papryczkę chili (razem z nasionami) drobno siekam. Cebulę kroję w kostkę. Paprykę w większą kostkę, ananasa na mniejsze kawałki, pędy bambusa wzdłuż na pół. Piersi z kurczaka kroję na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewam olej, wrzucam czosnek, imbir i chili, smażę przez pół minuty, dodaję cebulę, smażę aż się zeszkli, wrzucam paprykę, smażę przez 3-4 minuty, często mieszając. Następnie dodaję kurczaka, oprószam go solą i pieprzem, smażę kilka minut aż zmieni kolor. Na koniec wrzucam ananasa i pędy bambusa, po 1-2 minutach wlewam sos (bezpośrednio przed wlaniem na patelnię należy go jeszcze raz wymieszać), mieszam. Po chwili kiedy sos zgęstnieje ściągam z palnika. Podaję z ryżem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować