Kurczak w sosie pomarańczowym z chilli

4.5 (175 ocen)

  • 60 min

Coś pysznego!

  • 60 min

Składniki:


  • 1 pierś z kurczaka
    2 duże dojrzałe pomarańcze
    2 ząbki czosnku
    1/4 szklanki oleju
    2 łyżki oliwy extra virgin
    1 łyżka obranego i posiekanego imbiru
    2 ząbki czosnku
    świeżo zmielone sól i pieprz
    pół szklanki sosu słodko-chilli
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak w sosie pomarańczowym z chilli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce mieszamy olej, imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Wkładamy pokrojonego w mniejsze kawałki kurczaka, przykrywamy i odstawiamy do lodówki na godzinę. Sos: ścieramy skórkę z jednej pomarańczy i wrzucamy do rondelka. Dodajemy wyciśnięty sok (ok. 300ml), sos chilli i sól. Wstawiamy na ogień, doprowadzamy do zagotowania, następnie zmniejszamy ogień i gotujemy 10 minut od czasu do czasu mieszając. Odstawiamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i na dużym ogniu obsmażamy kurczaka na złoty kolor. Zmniejszamy ogień, wlewamy sos i gotujemy ok 10-15 minut aż mięso będzie miękkie. Podałam z bakłażanami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Imbir Kurczak Pomarańcze

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować