Kurczak w sosie poblano mole z puree z kukurydzy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczak
- Z podudzi odciąć końcówki i zsunąć mięso z kości formułując goloneczki.
- Przyprawić solą, pieprzem i paprykami.
- Blachę posmarować olejem i piec mięso w temperaturze 180 st.C przez 40 minut.
2.Sos
- Migdały i orzechy ziemne zalać wrzątkiem, odstawić na 5 minut po czym obrać ze skórki.
- Pieprz ziarnisty i goździku utłuc w moździerzu.
- Czosnek i cebulę obrać i pokroić.
- Papryki i papryczkę pokroić.
- Rozgrzać olej, przesmażyć ostrą papryczkę, dodać czosnek i cebulę, posolić.
- Dodać paprykę i chwilę poddusić.
- Następnie wrzucić pomidory, orzechy, migdały, rodzynki i utłuczone przyprawy.
- Doprawić resztą przypraw i dusić często mieszając przez 10-15 minut.
- Gdy sos będzie za gęsty dolać wody.
- Gotowy zmiksować dokładnie, dodać kostki czekolady gorzkiej i zagotować.
- Upieczone podudzia włożyć do sosu.
3.Puree
- Odcedzone ziarna kukurydzy zalać gorącą wodą, odcedzić i dokładnie zmiksować.
- Obrany czosnek przecisnąć przez praskę.
- Rozgrzać masło, przesmażyć kukurydzę z czosnkiem, doprawić.
- Podawać podudzia zanurzone w gęstym sosie, posypane uprażonym sezamem z puree kukurydzianym.
Komentarze