Kurczak w sosie poblano mole z puree z kukurydzy

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Podudzia kurczaka a la goloneczki w meksykańskim sosie paprykowym z gorzką czekoladą z dodatkiem puree ze słodkiej kukurydzy.

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • MIęSO:
    - podudzia kurczakowe: 8 sztuk
    - olej: 5 łyżek
    - ziarno sezamowe: 3 łyżki
    - sól, pieprz, papryka ostra i słodka do smaku: 1 szczypta
    SOS POBLANO MOLE CZEKOLADOWY:
    - Ząbki czosnku: 5 ząbków
    - cebula: 1 ząbek
    - ostra papryczka: 1 sztuka
    - papryka zielona i czerwona: 2 sztuki
    - pomidory krojone w zalewie: 1 puszka
    - orzechy ziemne: 3 łyżki
    - migdały: 3 łyżki
    - rodzynki: 3 łyżki
    - olej: 3 łyżki
    - pieprz czarny ziarnisty: 5 sztuk
    - goździki: 5 sztuk
    - cynamon: 0.5 łyżeczki
    - sól: 1 łyżeczka
    - cukier: 1 łyżeczka
    - czekolada gorzka: 0.5 opakowania
    PUREE Z KUKURYDZY:
    - kukurydza słodka: 2 puszki
    - czosnek: 3 ząbki
    - masło: 2 łyżki
    - sól, pieprz do smaku: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kurczak pieczony

Kurczak w sosie poblano mole z puree z kukurydzy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kurczak poblano mole z puree z kukurydzy 1. Kurczak
    - Z podudzi odciąć końcówki i zsunąć mięso z kości formułując goloneczki.
    - Przyprawić solą, pieprzem i paprykami.
    - Blachę posmarować olejem i piec mięso w temperaturze 180 st.C przez 40 minut.
  • Kurczak poblano mole z puree z kukurydzy 2. Sos
    - Migdały i orzechy ziemne zalać wrzątkiem, odstawić na 5 minut po czym obrać ze skórki.
    - Pieprz ziarnisty i goździku utłuc w moździerzu.
    - Czosnek i cebulę obrać i pokroić.
    - Papryki i papryczkę pokroić.
    - Rozgrzać olej, przesmażyć ostrą papryczkę, dodać czosnek i cebulę, posolić.
    - Dodać paprykę i chwilę poddusić.
    - Następnie wrzucić pomidory, orzechy, migdały, rodzynki i utłuczone przyprawy.
    - Doprawić resztą przypraw i dusić często mieszając przez 10-15 minut.
    - Gdy sos będzie za gęsty dolać wody.
    - Gotowy zmiksować dokładnie, dodać kostki czekolady gorzkiej i zagotować.
    - Upieczone podudzia włożyć do sosu.
  • 3. Puree
    - Odcedzone ziarna kukurydzy zalać gorącą wodą, odcedzić i dokładnie zmiksować.
    - Obrany czosnek przecisnąć przez praskę.
    - Rozgrzać masło, przesmażyć kukurydzę z czosnkiem, doprawić.
    - Podawać podudzia zanurzone w gęstym sosie, posypane uprażonym sezamem z puree kukurydzianym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Kukurydza Kurczak Papryka ostra

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Meksykańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować