Kurczak w sosie paprykowym z bezami purée - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na grubą kostkę
i doprawiamy pieprzem. Ziemniaki obieramy i gotujemy aż będą miękkie. Połowę papryki, pora, śmietanę, mleko, mąkę, szczyptę soli i pieprzu miksujemy w blenderze na dość rzadką jednolitą konsystencję .
2.Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła z olejem wrzucamy masło i smażymy aż zmieni kolor, następnie zalewamy sosem paprykowym i dusimy przez 20 min. Pod koniec smażenia dodajemy sól i posiekany koperek.
3.Ugotowane ziemniaki rozdrabniamy dodajemy łyżkę masła, łyżkę śmietany sól i mieszamy na jednolitą masę, następnie przy użyciu rękawa cukierniczego tworzymy na blasze przykrytą pergaminem bezy i wstawiamy do piekarnika na 220 °C pieczemy aż do zrumienienia.
Komentarze