kurczak w sosie paprykowym z bezami purée

0 (0 ocen)

Przepis wymyślony przeze mnie przy użyciu produktów dostępnych akurat w domu dla urozmaicenia obiadu.

Składniki:

  • pierś z kurczaka 0,5 kg
    por
    papryka czerwona
    łyżeczka mąki
    2 łyżki śmietany
    50ml mleka
    sól, pieprz
    2 łyżki masła
    olej
    koperek
    0,5 kg ziemniaków

Kurczak w sosie paprykowym z bezami purée - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kurczak w sosie paprykowym z bezami z puree 1. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na grubą kostkę
    i doprawiamy pieprzem. Ziemniaki obieramy i gotujemy aż będą miękkie. Połowę papryki, pora, śmietanę, mleko, mąkę, szczyptę soli i pieprzu miksujemy w blenderze na dość rzadką jednolitą konsystencję .
  • 2. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła z olejem wrzucamy masło i smażymy aż zmieni kolor, następnie zalewamy sosem paprykowym i dusimy przez 20 min. Pod koniec smażenia dodajemy sól i posiekany koperek.
  • 3. Ugotowane ziemniaki rozdrabniamy dodajemy łyżkę masła, łyżkę śmietany sól i mieszamy na jednolitą masę, następnie przy użyciu rękawa cukierniczego tworzymy na blasze przykrytą pergaminem bezy i wstawiamy do piekarnika na 220 °C pieczemy aż do zrumienienia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy