Kurczak w sosie paprykowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Kurczaka umyć, osuszyć, podzielić na 4 części, natrzeć solą. W garnu rozgrzać olej oraz 2 łyżki masła, włożyć porcje mięsa i smażyć na dużym ogniu, aż się lekko zrumieni. Osączyć z tłuszczu i przełożyć na talerz.
2. Dodać pozostałe masło, włożyć drobno posiekanę cebulę i czosnek, smażyć, aż cebula się zeszkli. Wlać bulion, włożyć porcje mięsa, zagotować. Nakryć garnek pokrywką i dusić kurczaka na małym ogniu 40 min.
3. Mąkę wymieszać z 4 łyżkami zimnj wody, wlać do potrawy, mieszając zagotować. Doprawić sos do smaku papryką, dodać śmietanę, wymieszać, potrawę podgrzać, nie dopuszczając do zagotowania.
Porady
Kurczaka należy podawać posypanego natką pietruszki, z ryżem lub makaronem
Komentarze