Kurczak w sosie paprykowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Przepis dostałam od mojej babci

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Kurczak
    2 łyżeczki zmielonej papryki
    Łyżka oleju
    3 łyżki masła
    Cebula
    2 ząbki czosnku
    Szklanka bulionu z kostki
    Pół szklanki kwaśnej śmietany
    Łyżka mąki, sól
    Łyżka posiekanej natki pietruszki

Kurczak w sosie paprykowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Kurczaka umyć, osuszyć, podzielić na 4 części, natrzeć solą. W garnu rozgrzać olej oraz 2 łyżki masła, włożyć porcje mięsa i smażyć na dużym ogniu, aż się lekko zrumieni. Osączyć z tłuszczu i przełożyć na talerz.

    2. Dodać pozostałe masło, włożyć drobno posiekanę cebulę i czosnek, smażyć, aż cebula się zeszkli. Wlać bulion, włożyć porcje mięsa, zagotować. Nakryć garnek pokrywką i dusić kurczaka na małym ogniu 40 min.


    3. Mąkę wymieszać z 4 łyżkami zimnj wody, wlać do potrawy, mieszając zagotować. Doprawić sos do smaku papryką, dodać śmietanę, wymieszać, potrawę podgrzać, nie dopuszczając do zagotowania.

Porady

Kurczaka należy podawać posypanego natką pietruszki, z ryżem lub makaronem

Komentarze

Podobne przepisy