Kurczak w sosie miodowym

4.44 (172 ocen)

  • 60 min

Rozgrzewające danie idealne na chłodne jesienne dni. Słodkawe i pikantne jednocześnie.

  • 60 min

Składniki:

  • pojedyncza pierś kurczaka
    woreczek ryżu
    200 ml mleka
    2-3 łyżki płynnego miodu
    chili w proszku
    2 łyżki mąki
    sól pieprz
    olej do smażenia
    kurkuma
Wystaw ocenę:

4.44 (172 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sos miodowy

Kurczak w sosie miodowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka pokroić w kostkę. W misce wymieszać mąkę sól pieprz i chili następnie obtoczyć w tym kurczaka. Chili dodać tyle by było ostre tj. ok 1 łyżeczki. Odstawić kurczaka do lodówki.
  • 2. W tym czasie miód rozpuścić w mleku, można delikatnie podgrzać by się szybciej rozpuścił.
  • 3. Kurczaka usmażyć na rumiano na oleju w patelni o głębokim dnie. Gdy już się usmaży dodać mleko z miodem i dusić na otwartym ogniu aż sos zgęstnieje.
  • 4. Ryż ugotować z dodatkiem soli i kurkumy.

Porady

Mleko z miodem powinno być słodkie, dlatego warto spróbować przed dolaniem do mięsa. Jeżeli sos wyjdzie niezbyt ostry można dodać ostrej papryki do sosu pod koniec duszenia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować