Kurczak w sosie miętowo-pomarańczowym

0 (0 ocen)

  • 40 min

To proste, pochodzące z Hiszpanii danie jest bardzo orzeźwiające i sycące. Wyśmienite dla miłośników cytrusów. Idealne na nadchodzące ciepłe dni.

  • 40 min

Składniki:

  • 2 duże pomarańcze
    3 pojedyncze piersi kurczaka
    1/3 szklanki białego wytrawnego wina
    2 szklanki bulionu drobiowego (może być z kostki)
    kilkanaście listków mięty plus kilkanaście listków do dekoracji
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy

Kurczak w sosie miętowo-pomarańczowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomarańcze sparzyć i obrać. Skórkę oraz owoce oczyścić z białych błon. Skórkę pokroić w wąskie paski i namoczyć je w ciepłej wodzie. Z pomarańczy wycisnąć sok w dłoniach, resztki można zjeść lub zutylizować.
  • 2. Piersi kurczaka pokroić w sporej wielkości kostkę. Na dużej patelni rozgrzać odrobinę oleju i obsmażyć mięso. Po 10 minutach wyjąć je z patelni i włożyć do miski. Obsypać solą i pieprzem i odstawić. Na patelnię po mięsie, wlać wino i na średniej wielkości ogniu zeskrobać resztki, które mogły przywrzeć do patelni. Dodać odsączoną skórkę pomarańczową, sok, bulion i miętę. Po 2 minutach dodać mięso i gotować całość pod przykryciem przez 10 minut. Zdjąć pokrywkę i odparować nieco sos.

Porady

Mięso podawać z ryżem, udekorowane z wierzchu liśćmi mięty.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Kurczak Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Hiszpańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować