Kurczak w sosie imbirowym

5 (197 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 1 godz. 20 min

Wyśmienicie nadaje się nie tylko na obiad, ale i uroczystą kolację.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • ● 4 filety z kurczaka
    ● 40 dag pieczarek
    ● czerwona papryka
    ● 1/2 słoika imbiru w zalewie
    ● sól, pieprz
    ● mąka
    ● bułka tarta
    ● 2 jajka
    ● 1/2 kostki margaryny
Wystaw ocenę:

5 (197 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak w sosie imbirowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Paprykę myjemy, kroimy na
    pół i usuwamy gniazdo nasienne.
    Miąższ kroimy w kostkę.
    Dusimy do miękkości na
    łyżce margaryny.
  • 2. Pieczarki oczyszczamy,
    kroimy w plasterki. Poddusza my w rondlu na odrobinie margaryny.
    Paprykę przekładamy
    do pieczarek, chwilę dusimy,
    a następnie zagęszczamy łyżką
    mąki wymieszanej z wodą.
    Wkładamy osączony imbir.
    Sos doprawiamy do smaku
    solą i pieprzem. Odstawiamy
    w ciepłe miejsce.
  • 3. Filety myjemy, osuszamy
    papierowym ręcznikiem, przekrawamy
    wzdłuż na pół. Lekko
    rozbijamy. Oprószamy solą
    i pieprzem. Panierujemy w mące,
    rozkłóconych jajkach i bułce
    tartej. Smażymy na złoty
    kolor na reszcie margaryny.
  • Kurczak w sosie imbirowym 4. Mięso przekładamy do sosu
    i chwilę dusimy. Podajemy
    z ryżem lub tostami.

Porady

● Zamiast pieczarek możemy użyć suszonych grzybów. ● Filety możemy usmażyć bez panierowania.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Filet z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_04-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować