Kurczak w sosie imbirowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Paprykę myjemy, kroimy na
pół i usuwamy gniazdo nasienne.
Miąższ kroimy w kostkę.
Dusimy do miękkości na
łyżce margaryny.
2.Pieczarki oczyszczamy,
kroimy w plasterki. Poddusza my w rondlu na odrobinie margaryny.
Paprykę przekładamy
do pieczarek, chwilę dusimy,
a następnie zagęszczamy łyżką
mąki wymieszanej z wodą.
Wkładamy osączony imbir.
Sos doprawiamy do smaku
solą i pieprzem. Odstawiamy
w ciepłe miejsce.
3.Filety myjemy, osuszamy
papierowym ręcznikiem, przekrawamy
wzdłuż na pół. Lekko
rozbijamy. Oprószamy solą
i pieprzem. Panierujemy w mące,
rozkłóconych jajkach i bułce
tartej. Smażymy na złoty
kolor na reszcie margaryny.
4.Mięso przekładamy do sosu
i chwilę dusimy. Podajemy
z ryżem lub tostami.
Porady
● Zamiast pieczarek możemy użyć suszonych grzybów.
● Filety możemy usmażyć bez panierowania.
Komentarze