kurczak w sosie czosnkowo - ziołowym

4.5 (151 ocen)

  • 20 min

Kulinarne eksperymenty często kończą się przepysznym obiadem, zapraszam :)

  • 20 min

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka
    5 ząbków czosnku
    1 łyżeczka ziół prowansalskich
    1 łyżka miękkiego masła
    1 łyżka mąki pszennej
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak w sosie czosnkowo - ziołowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę.
    Czosnek obieramy, każdy ząbek kroimy na 3 części, podsmażamy razem z kurczakiem na oleju, następnie całość zalewamy szklanką wody, dodajemy przyprawy i gotujemy pod przykryciem przez 10 minut.
    Z mąki i masła formujemy kuleczkę, wrzucamy ją do sosu i podgrzewając mieszamy, dopóki sos się nie zagęści, ewentualnie doprawiamy i podajemy.
    Danie świetnie smakuje z ryżem z warzywami i ogórkiem konserwowym.

Porady

Zamiast ziół prowansalskich możemy użyć mieszanki do pizzy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Filet z kurczaka Mąka Masło Zioła

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować