Kurczak w sosie curry z mango

4.48 (172 ocen)

  • 30 min

Szybki w przygotowaniu kurczak curry z mango, rozgrzewa, jest smaczny, pożywny i w dodatku bezglutenowy! Jeśli nie macie w domu mleczka kokosowego możecie zastąpić je śmietaną 30 %.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 pojedyncza pierś kurczaka
    1/2 dużego mango
    1/2 puszki (200 g) mleka kokosowego
    garść świeżej kolendry (zastąpiłam listkami świeżej mięty)
    Do zamarynowania
    2 łyżeczki mielonej kurkumy
    szczypta ostrej papryki w proszku
    szczypta mielonego imbiru (można użyć świeżego)
    1 łyżka oleju rzepakowego
    2 łyżki curry
    sól i pieprz
Wystaw ocenę:

4.48 (172 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak w sosie curry z mango - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu ze szczypta soli. Kurczaka myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku i kroimy w kostkę. Wszystkie składniki na marynatę mieszamy, dodajemy kurczaka i na chwilę odstawiam. Mango obieramy, miąższ kroimy w kostkę (starając się unikać włókien od pestki). Rozgrzewamy wok lub na większą patelnię, dodajemy kurczaka i podsmażamy. Dodajemy mango i obsmażamy razem przez pół minuty. Następnie ostrożnie wlewamy mleko kokosowe. Całość gotujemy jeszcze przez ok. 2 minuty. Ryż przekładamy do miseczek, wykładamy sos i posypujemy kolendrą lub listkami mięty.

Porady

Przed podaniem danie najlepiej posypać kolendrą, możecie ją całkowicie pominąć lub tak jak ja kurczaka posypać odrobiną świeżej mięty.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować