Na niedzielny obiad przygotowałam lepkie, słodko – pikantne pałki kurczaka z orientalną nutą chilli i imbiru. Rewelacyjne danie po którym z pewnością będziecie oblizywać palce.
Kurczak w słodko-pikantnej glazurze z orientalną nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Papryczkę chili myjemy i drobno siekamy. Czosnek kroimy w cienkie plasterki, a imbir kroimy w cienkie paseczki. W głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy chili, czosnek i imbir. Podsmażamy chwilę uważając, aby nie przypalić czosnku. Następnie dodajemy coca colę i sos sojowy. Układamy kurczaka i gotujemy na małym ogniu około 15 minut, przekręcając co jakiś czas kurczaka. Kurczaka wyjmujemy na talerz. W wodzie rozprowadzamy mąkę kukurydzianą i dodajemy do gotującego się sosu. Intensywnie mieszamy, aby mąka dobrze połączyła się z sosem. Do sosu ponownie wkładamy kurczaka i gotujemy na małym ogniu kolejne 15 minut, przekręcając kurczaka co jakiś czas. Sos powinien wyraźnie zgęstnieć i oblepić kurczaka. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy częścią marynaty. Wstawiamy po piekarnika nagrzanego do 200’C i pieczemy około 20 minut. Przed podaniem posypujemy sezamem.
* można zastąpić miodem
Komentarze