Kurczak w słodko-pikantnej glazurze z orientalną nutą

0 (0 ocen)

Na niedzielny obiad przygotowałam lepkie, słodko – pikantne pałki kurczaka z orientalną nutą chilli i imbiru. Rewelacyjne danie po którym z pewnością będziecie oblizywać palce.

Składniki:

  • 8 pałek z kurczaka
    350 ml coca coli
    1/4 szklanki jasnego sosu sojowego
    1 czerwona papryczka chili
    3 ząbki czosnku
    3 plasterki imbiru
    2 łyżki syropu klonowego *
    3 łyżki zimnej wody
    1 płaska łyżka mąki kukurydzianej
    2 łyżki oliwy
    Dodatkowo:
    2 łyżki sezamu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak w słodko-pikantnej glazurze z orientalną nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Papryczkę chili myjemy i drobno siekamy. Czosnek kroimy w cienkie plasterki, a imbir kroimy w cienkie paseczki. W głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy chili, czosnek i imbir. Podsmażamy chwilę uważając, aby nie przypalić czosnku. Następnie dodajemy coca colę i sos sojowy. Układamy kurczaka i gotujemy na małym ogniu około 15 minut, przekręcając co jakiś czas kurczaka. Kurczaka wyjmujemy na talerz. W wodzie rozprowadzamy mąkę kukurydzianą i dodajemy do gotującego się sosu. Intensywnie mieszamy, aby mąka dobrze połączyła się z sosem. Do sosu ponownie wkładamy kurczaka i gotujemy na małym ogniu kolejne 15 minut, przekręcając kurczaka co jakiś czas. Sos powinien wyraźnie zgęstnieć i oblepić kurczaka. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy częścią marynaty. Wstawiamy po piekarnika nagrzanego do 200’C i pieczemy około 20 minut. Przed podaniem posypujemy sezamem.
    * można zastąpić miodem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować