Doskonałe, chrupiące nóżki kurczaka z pieczonymi warzywami. Intrygujące połączenie ostrych przypraw z aromatycznym syropem klonowym zadowoli nawet najbardziej wymagającego miłośnika drobiu.
- duże ziemniaki: 4 sztuki
- czosnek w łupinie: 8 ząbków
- Papryki: 4 sztuki
- świeże oregano - kilka gałązek: 1 sztuka
- olej z pestek winogron: 4 łyżki
Kurczak w słodko-ostrej marynacie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ze zmiażdżonego czosnku, ostrej papryki, słodkiej papryki, pieprzu, tymianku, ziela angielskiego, octu, syropu klonowego, oleju i soli robimy marynatę. Nogi kurczaka dokładnie myjemy, wycieramy do sucha a następnie dokładnie nacieramy marynatą. Szczelnie zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na 12 godzin.
2.Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Do żaroodpornego naczynia wysmarowanego tłuszczem wkładamy zamarynowane nogi i pieczemy 30 - 40 minut. W trakcie pieczenia polewamy mięso wytopionym tłuszczem.
3.Ziemniaki w całości gotujemy przez 10 minut, następnie kroimy na ósemki. Do żaroodpornego naczynia wkładamy ziemniaki, paprykę, czosnek w łupinach i gałązki oregano. Całość skrapiamy olejem i pieczemy przez około 30 minut piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
4.Do czasu przygotowania podanego w przepisie należy doliczyć 12 godzin na marynowanie nóżek.
Komentarze