Kurczak w śliwkach

0 (0 ocen)

  • 10 min

Kurczak w soczystym sosie śliwkowym

  • 10 min

Składniki:

  • Na 4 porcje

    500 g piersi z kurczaka
    1 plaster tłustego boczku
    2 cebule
    1 ząbek czosnku
    200 g śliwek węgierek bez pestek
    2 łyżki powideł ze śliwki
    1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina
    szklanka rosołu
    cukier do smaku

Kurczak w śliwkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kurczak w śliwkach 1. Mięso oczyszczamy i kroimy na małe kawałki. Cebulę i czosnek obieramy, cebulę kroimy w piórka a czosnek drobno siekamy.
  • Kurczak w śliwkach 2. Z boczku wytapiamy tłuszcz, dodajemy pierś z kurczaka, cebulę i czosnek - podsmażamy razem około 5 minut. Dodajemy śliwki, powidła, wino oraz rosół, mieszamy i gotujemy na małym ogniu aż mięso zmięknie - około 20 minut. Jeśli sos będzie za rzadki zaprawiamy 1 łyżką mąki rozprowadzoną w niewielkiej ilości zimnej wody. Ewentualnie doprawiamy do smaku cukrem.

Porady

Ja spożywałam to danie z ryżem, myślę że z makaronem też będzie się komponować.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy