Kurczak w sezamie z pomarańczami i limoniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować marynatę: Sparzyć pomarańczę po czym zetrzeć z niej skórkę i wycisnąć sok. Czosnek posiekać na drobno. Korzeń imbiru zetrzeć na tarce, dodać miód, sos sojowy i przyprawy. Wszystko razem połączyć. W marynacie ułożyć kurczak. Najlepiej na cała noc, żeby smaki przegryzły się za sobą
2.Następnego dnia kurczaka wyjąć z marynaty, obsypać sezamem i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Sparzyć pomarańczę i limonkę, pokroić, po czym ułożyć między podudzia - dowolnie. Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku około półtorej godziny.
Porady
Znakomitym dopełnieniem będą złociste pieczone ziemniaczki, oprószone tymiankiem i suszonymi płatkami chili, a na talerzu dodatkowo skropione oliwą...
Komentarze