Kurczak w sezamie z pomarańczami i limoniami

0 (0 ocen)

Egzotyczny pomysł na kurczaka - idealny na obiad i spotkanie rodzinne! :)

Składniki:

  • - 6 podudzi z kurczaka
    - garść sezamu
    - limonka
    - pomarańcza

    Marynata:
    - 3 cm korzeń imbiru
    - 2 łyżki miodu
    - skórka i sok z jednej pomarańczy
    - ząbek czosnku
    - łyżeczka sosu sojowego
    - szczypta cynamonu
    - szczypta kardamonu
    - pieprz
    - mielone nasiona kozieradki
    - goździki

Kurczak w sezamie z pomarańczami i limoniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować marynatę: Sparzyć pomarańczę po czym zetrzeć z niej skórkę i wycisnąć sok. Czosnek posiekać na drobno. Korzeń imbiru zetrzeć na tarce, dodać miód, sos sojowy i przyprawy. Wszystko razem połączyć. W marynacie ułożyć kurczak. Najlepiej na cała noc, żeby smaki przegryzły się za sobą
  • 2. Następnego dnia kurczaka wyjąć z marynaty, obsypać sezamem i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Sparzyć pomarańczę i limonkę, pokroić, po czym ułożyć między podudzia - dowolnie. Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku około półtorej godziny.

Porady

Znakomitym dopełnieniem będą złociste pieczone ziemniaczki, oprószone tymiankiem i suszonymi płatkami chili, a na talerzu dodatkowo skropione oliwą...

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy