Kurczak w różowym sosie

4.5 (164 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Gotować zaczęłam z obowiązku, ale szybko stało się to moją pasją. Chętnie próbuję nowinek,trochę je zmieniam, a mężowi wszystko smakuje.

Składniki:

  • filet z kurczaka
    1 średnia cebula
    2 łyżki oleju
    1 torebka ryżu
    2 łyżki miodu (może być sztuczny)
    2 łyżki musztardy
    1 łyżeczka majonezu
    1 ząbek czosnku
    sól
    pieprz
    oregano
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak w różowym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fileta z kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy wzdłuż w szerokie paski. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę z kawałkami kurczaka, od czasu do czasu mieszając.
  • 2. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu.
  • 3. W osobnym naczyniu przygotowujemy sos: dokładnie mieszamy miód, musztardę, majonez oraz obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek.
    Dodajemy do smaku sól, pieprz i oregano i ponownie mieszamy.
  • 4. Usmażone kawałki kurczaka polewamy sosem miodowo-musztardowym. Podajemy z ryżem.
  • 5. Gotowe danie możemy posypać szczyptą oregano.

Porady

● Zamiast z ryżem danie możemy podać z makaronem. ● Sos miodowo-musztardowy świetnie pasuje również do żeberek. Nadaje im wyrazisty, lekko pikantny smak. Żeberka zalewamy sosem i na 3 godziny wstawiamy do lodówki. Następnie pieczemy w piekarniku około 1,5 godziny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Miód Pierś z kurczaka

Notka redakcyjna

PP_07-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować