Kurczak w potrawce po kaszubsku

4.5 (171 ocen)

Kurczak w potrawce po kaszubsku.

Składniki:

  • 3 szt . udziec z kurczaka
    2 marchewki
    1 kostka bulionowa
    2 liść laurowy
    3 ziele angielskie

    Sos.
    1 łyżka masła
    1 łyżka mąka
    100 ml. bulion
    100 ml. śmietana 36 %
    10 dag świeży agrest
    5 dag rodzynki
    1 łyżeczka cukier
    sól
    pieprz
    sok z cytryny
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak w potrawce po kaszubsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka ugotować w bulionie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. W trakcie gotowania dołożyć marchew .Udziec i marchew wyjąć Bulion przecedzić i pozostawić do sosu.
    W gorącym bulionie namoczyć rodzynki i na 5 minut włożyć świeży agrest, następnie bulion z rodzynkami i agrestem przelać przez sito, owoce osączyć.
    W garnku rozpuścić masło, dodać mąkę i cały czas mieszając dolać bulion, a następnie śmietanę. Sos się zagęści i wtedy dodać agrest, rodzynki i marchewkę. Dosmakować, dodać cukier, pieprz i w miarę potrzeby sok z cytryny.
    Na koniec do sosu wkładamy udziec z kurczaka. Całość podgrzewamy i podajemy z ryżem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować