Kurczak w pomidorowej salsie

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Moi domownicy lubią takie pikantne, wyraziste smaki.

Składniki:

  • ● 5 podudzi z kurczaka
    ● przyprawy do marynaty: po 1/2 łyżeczki oregano i kminku, 1/4 łyżeczki mielonego chili i łyżka słodkiej mielonej papryki
    ● 2 łyżki przecieru pomidorowego
    ● łyżka oliwy z oliwek
    ● sok z 1/2 cytryny
    ● duży pomidor
    ● awokado
    ● 1/2 puszki kukurydzy
    ● czerwona cebula
    ● 3 gałązki kolendry

Kurczak w pomidorowej salsie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przecier pomidorowy
    mieszamy z oliwą i łyżką soku
    z cytryny. Doprawiamy.
    Podudzia myjemy, zalewamy
    marynatą i wkładamy na
    2 godziny do lodówki. Następnie
    pieczemy 25 minut w piekarniku rozgrzanym do
    tem peratury 200 °C.
  • 2. Salsa: awokado obieramy
    i kroimy w kostkę. Dodajemy
    pokrojone w małą kostkę
    cebulę i pomidora oraz kukurydzę.
    Skrapiamy resztą
    soku z cytryny i wsypujemy posiekaną kolendrę. Kurczaka
    układamy na salsie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_11-2010

Komentarze

Podobne przepisy