Kurczak w południowym stylu

0 (0 ocen)

  • 12 godz. 40 min

Kolejna obiadowo-przystawkowa propozycja od Nigelli. Kurczak jest pyszny, chrupiący z wierzchu i miękki w środku! Tak przyrządzone mięso rozświetli każdy stół, piknikowi nada słonecznego charakteru i z pewnością rozkręci każde spotkanie towarzyskie. Smacznego!

  • 12 godz. 40 min

Składniki:

  • 6-8 pałek kurczaka ze skórką
    1 litr tłustego mleka
    125 g mąki
    1 płaska łyżka pieprzu cayenne
    1-2 jajka
    sól
    masło do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Kurczak w południowym stylu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka przełożyć do dużego garnka, a następnie zalać mlekiem (tak by mięso było zakryte). Odstawić na noc do lodówki, aby mięso skruszało. Następnego dnia ugotować mięso w mleku, w którym było marynowane. Gotowanie powinno trwać około 20 minut (pod przykryciem - należy uważać aby mleko nie wykipiało). Następnie odcedzić mięso, posypać odrobiną soli i odłożyć do wystygnięcia.
  • 2. Jajka ubić z odrobiną soli - najlepiej w głębokim naczyniu. Mąkę wymieszać z pieprzem cayenne także w głębokim naczyniu, by łatwo było obtaczać pałki. Kolejność obtaczania jest następująca: mąka, jajka, mąka. Następnie mięso odkładamy na 10 minut. Na patelni roztapiamy dużą ilość masła i smażymy pałki na złoto z każdej strony.

Porady

Dodatkiem ze zdjęcia jest sałatka z mieszanki sałat z pomidorem i ziołami dalmatyńskimi + solą, oliwą oraz grzankami z pszennego pieczywa.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować