Kurczak w parmezanie

0 (0 ocen)

  • 45 min

Moja wersja popularnego włoskiego dania.

  • 45 min

Składniki:

  • na 3 porcje:
    podwójna pierś z kurczaka,
    ok. szklanki bułki tartej,
    1-2 jajka,
    kulka mozzarelli,
    ok. 1/2-3/4 szklanki startego parmezanu,
    puszka pomidorów (400g),
    cebula,
    2 ząbki czosnku,
    1/4 - 1/3 szklanki czerwonego wina,
    sól, pieprz, oregano, bazylia (suszona i/lub świeża)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety Zapiekanki

Kurczak w parmezanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piersi podzielić na kotleciki, delikatnie rozbić, przyprawić, panierować w jajku i bułce tartej. Mięso usmażyć i odłożyć. Przygotować sos: cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę, szybko przesmażyć na patelni po kurczaku, zalać winem i zredukować. Dodać pomidory, doprawić i dusić ok. 25 minut do rozpadnięcia się pomidorów i zgęstnienia sosu. Na blaszkę wylać część gotowego sosu pomidorowego, ułożyć usmażone kotleciki, przykryć pozostałym sosem. Każdy kotlecik posypać parmezanem i obłożyć plastrem mozzarelli. Zapiekać do momentu rozpuszczenia się sera w 180 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Mozzarella Parmezan

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować