Kurczak w panierce

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Przepis mam od koleżanki z Ukrainy. Danie jest świetnym pomysłem na obiad.

Składniki:

  • ● 4 pojedyncze filety z kurczaka
    ● 1,5 kg ziemniaków
    ● 2-3 jajka
    ● 2-3 łyżki śmietany
    ● przyprawa uniwersalna
    ● sól, pieprz
    ● olej do smażenia

Kurczak w panierce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety myjemy, osuszamy
    i rozbijamy tłuczkiem. Kroimy
    na mniejsze kotlety. Nacieramy
    z obu stron przyprawa uniwersalna
    i odstawiamy na 2 godziny
  • 2. Ziemniaki obieramy, myjemy
    i ścieramy na tarce
    o dużych oczkach. Dodajemy
    śmietanę, wbijamy jajka,
    doprawiamy solą, pieprzem
    i przyprawa uniwersalna. Mieszamy i osączamy
    na sicie.
  • 3. Filety panierujemy w masie
    ziemniaczanej i smażymy
    na rozgrzanym oleju.
    Podajemy z surówką.

Notka redakcyjna

PPWS_05-2010

Komentarze

Podobne przepisy