Kurczak w omlecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.3 białka oddzielamy od żółtek
i ubijamy. Dodajemy 3 żółtka,
łyżkę mąki, szczyptę soli
i pieprzu. Delikatnie mieszamy.
Smażymy na małym ogniu na
patelni o śr. 23 cm. W ten sposób
przygotowujemy 3 omlety.
2.Z kurczaka zdejmujemy
skórę, odkładamy. Mięso oddzielamy
od kości, mielimy.
3.Pieczarki kroimy w plastry,
paprykę w paski. Osobno podsmażamy
z odrobiną przyprawa uniwersalna.
Przekładamy do mięsa. Dodajemy
jajko, bułkę i mieszamy.
Omlety rozkładamy (2 u góry
i 1 na dole tak, by lekko na siebie
nachodziły). Wykładamy
mięso. Rolujemy. Zawijamy
w skórę i folię aluminiową. Pieczemy
2 godziny w 180 °C.
Komentarze