Kurczak w kremowym sosie cebulowo-paprykowym

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 35 min

Kurczak jest uniwersalny, łatwo dostępny i smaczny, ale ileż można jeść pieczone udka czy smażonego fileta. Z tego mięsa można wyczarować wszystko! Aby urozmaicić menu , szukam zawsze nowych smaków niekoniecznie muszą być wyszukane aby zrobić dobry obiad.

  • 35 min

Składniki:

  • Na dwie porcje:
    1/2 kg mięsa z uda kurczaka bez skóry i kości
    1/2 papryki czerwonej
    1/2 papryki białej lub zielonej
    1 cebula
    1 czubata łyżka masła klarowanego
    3/4 szklanki domowego bulionu lub rosołu
    100 ml białego wytrawnego wina
    50 g serka kremowego topionego
    1 łyżka przyprawy do kebaba
    Sól i pieprz do smaku
    Pęczek natki pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Krem

Kurczak w kremowym sosie cebulowo-paprykowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, zostawić aby obciekło z wody. Oprószyć z każdej strony przyprawą do kebaba, włożyć na 30 minut do lodówki aby naszło przyprawą.
  • 2. Na głębszej patelni rozgrzać klarowane masło, obsmażyć mięso po kilka minut z każdej strony, dodać posiekaną w kostkę cebulę oraz papryki, podsmażyć jeszcze 5 minut, podlać winem oraz bulionem i dusić pod przykryciem do miękkości około 25-30 minut, dodać topiony serek, doprawić do smaku solą oraz pieprzem, gdy sos zgęstnieje, zdjąć z ognia.
  • 3. Posypać grubo posiekaną natką pietruszki. Podawać z ziemniakami, kaszą czy ryżem.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Kurczak Papryka Udka z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować