Kurczak w kalafiorowo-marchewkowej panierce

0 (0 ocen)

  • 30 min

Mięciutkie,soczyste,niezwykle smaczne mięsko mój ulubiony sposób na wykorzystanie młodych warzyw.

  • 30 min

Składniki:

  • 2 spore filety z kurczaka
    1/4 główki kalafiora
    1 marchewka
    2 jajka
    1/4 szklanki mleka
    bułka tarta
    słodka i ostra papryka
    sól,pieprz
    olej do smażenia

Kurczak w kalafiorowo-marchewkowej panierce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety myjemy,osuszamy i rozcinamy wzdłuż na plastry,rozbijamy nacieramy paprykami i opruszamy solą i pieprzem.
  • 2. Kalafior myjemy,osuszamy i dzielimy na większe różyczki ,marchewkę obieramy,myjemy,warzywa ścieramy na tarce o dużych oczkach,łączymy ze sobą.
  • 3. Każdy rozbity plaster mięsa obtaczamy najpierw w bułce tartej,następnie w jajkach rozbełtanych z mlekiem,a na końcu w startych warzywach.
    Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy