Kurczak w jesiennym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto naleśnikowe: do miski
wsypujemy mąkę, wlewamy
mleko, wbijamy jajko i doprawiamy
vegetą. Miksujemy ok.
2-3 minut.
2.Fileta myjemy, osuszamy
papierowym ręcznikiem kuchennym,
a następnie kroimy
w paski. Każdy kawałek dokładnie
obtaczamy w cieście
i smażymy na patelni na rozgrzanym
oleju.
3.Przygotowujemy sos: cebule
obieramy, kroimy w piórka
i smażymy na oleju na złoty
kolor. Przekładamy do garnka
z grubym dnem, dodajemy powidła
oraz keczup. Mieszamy
i chwilę dusimy
4.W naczyniu żaroodpornym
układamy usmażone kawałki
kurczaka. Wlewamy sos śliwkowo-
keczupowy. Zapiekamy
ok. 30 minut. Podajemy z ugotowanym
ryżem.
Porady
● Zamiast keczupu można użyć przecieru pomidorowego w kartoniku i doprawić ostrą papryką.
Komentarze