Kurczak w jesiennym sosie

4.5 (182 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 60 min

Jestem mężatką i mam 4-letnią córkę Natalkę, która chodzi do przedszkola. Pracuję jako kucharka w szkole podstawowej w Gęsi.

  • 60 min

Składniki:

  • ● podwójny filet z kurczaka
    ● ok. 20 dag pikantnego keczupu
    ● 30 dag powideł śliwkowych
    ● 6 dużych cebul
    ● olej
    ● szkl. mleka
    ● ok. szkl. mąki
    ● łyżeczka vegety
    ● jajko
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak w jesiennym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto naleśnikowe: do miski
    wsypujemy mąkę, wlewamy
    mleko, wbijamy jajko i doprawiamy
    vegetą. Miksujemy ok.
    2-3 minut.
  • 2. Fileta myjemy, osuszamy
    papierowym ręcznikiem kuchennym,
    a następnie kroimy
    w paski. Każdy kawałek dokładnie
    obtaczamy w cieście
    i smażymy na patelni na rozgrzanym
    oleju.
  • Kurczak w jesiennym sosie 3. Przygotowujemy sos: cebule
    obieramy, kroimy w piórka
    i smażymy na oleju na złoty
    kolor. Przekładamy do garnka
    z grubym dnem, dodajemy powidła
    oraz keczup. Mieszamy
    i chwilę dusimy
  • 4. W naczyniu żaroodpornym
    układamy usmażone kawałki
    kurczaka. Wlewamy sos śliwkowo-
    keczupowy. Zapiekamy
    ok. 30 minut. Podajemy z ugotowanym
    ryżem.

Porady

● Zamiast keczupu można użyć przecieru pomidorowego w kartoniku i doprawić ostrą papryką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_10-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować