Kurczak w glazurze

4.49 (156 ocen)

Polecam wypróbowanie tego przepisu, kurczak przygotowany według niego jest przepyszny. Wszystko dzięki słodko-ostrej, miodowo-musztardowej glazurze. Kurczak wychodzi soczysty, miękki w środku i jednocześnie chrupiący i ładnie zarumieniony na zewnątrz.

Składniki:

  • 1kg części kurczaka (co, kto lubi)

    Marynata:
    ¼ szkl oliwy
    2 łyżki przyprawy meksykańskiej
    1 łyżka octu winnego
    1 łyżka sosu sojowego
    1 łyżeczka czosnku granulowanego

    Glazura:
    1 łyżka miodu
    1 łyżka ostrej musztardy
    1 łyżka ziaren sezamu
    1 łyżeczka sosu sojowego
Wystaw ocenę:

4.49 (156 ocen)

Zobacz również:

Musy Dania główne

Kurczak w glazurze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować marynatę, łącząc wszystkie składniki w jednolitą masę. Części kurczaka dokładnie posmarować marynatą i odłożyć do lodówki na co najmniej 2 godziny.
  • 2. Przygotować glazurę. Ziarna sezamu uprażyć na suchej patelni. Miód rozetrzeć z musztardą i sosem sojowym, dodać prażonego sezamu.
  • Kurczak w glazurze 3. Kawałki kurczaka pieczemy na patelni grillowej z obu stron. Po zmianie smarujemy wierzchnią stronę glazurą i kurczaka wkładamy do piekarnika na około 40min w 180 stopniach.

Porady

Tak przygotowanego kurczaka można podawać samodzielnie, jako przegryzkę. Może też być głównym elementem dania np. z zapiekanymi w piekarniku ziemniaczkami (można je przygotować jednocześnie z kurczakiem). Zamiast prażonych ziaren sezamu, można użyć łuskanego, prażonego słonecznika.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Glazura Kurczak Miód Musztarda

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować