Kurczak w cieście naleśnikowym

4.41 (290 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Tak przygotowane kąski z kurczaka smakują świetnie na ciepło i na zimno. Można je zabrać do szkoły lub pracy lub zajadać się nimi przed tv, a także podać je jako imprezowa przekąska.

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka,
    sól,
    pieprz,
    słodka papryka,
    1 jajko,
    250ml mleka,
    1 szklanka mąki,
    1/2 łyżeczki ziół prowansalskich,
    olej do głębokiego smażenia
Wystaw ocenę:

4.41 (290 ocen)

Kurczak w cieście naleśnikowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kurczak 1. Piersi z kurczaka płuczemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Mięso oprószamy solą, pieprzem i słodką papryką, mieszamy. Odstawiamy je, a w tym czasie przygotowujemy ciasto.
  • kurczak 2. Do miski wbijamy jajko, dodajemy mleko, mąkę i zioła prowansalskie i miksujemy aż do uzyskania jednolitej konsystencji. W garnku rozgrzewamy olej.
  • kurczak 3. Kawałki kurczaka zanurzamy w cieście i wrzucamy ostrożnie na gorący olej. Smażymy je na wolnym ogniu na złoto z obu stron. Wykładamy na papierowe ręczniki i odsączamy z nadmiaru tłuszczu.
    Podajemy z ulubionym sosem np. majonezowo-ketchupowym (mieszamy majonez i ketchup w proporcji 1:1).
    Życzę smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_02-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować