Kurczak w cieście chlebowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na marynatę wymieszać ze sobą dokładnie, po czym włożyć do niej wymyte piersi z kurczka. Marynować kilka godzin.
2.CIASTO: Drożdże przełożyć do dużej miseczki. Rozmieszać je z cukrem i mlekiem. Dodać 2 łyzki mąki, wymieszać wszystko na gładko i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy zaczyn podwoi swoją objętość dodać do niego sól, przeciśnięty czosnek, oliwę i mąkę. Wymieszać wszystko dodając tyle wody by ciasto odchodziło od dłoni. W razie potrzeby podsypać wszystko mąką. Wyrobione ciasto posypać mąką i odstawić na chwilkę
3.W tym czasie należy podsmażyć filety z obu stron na rumiano i wystudzić.
4.Ciasto podzielić na 2 częśći. Każde rozwałkować na kwadrat, wielkością odpowiadający piersi, tak by dało się nim owinąć mięso. Na środek ciasta ułożyć plasterke sera, na ser ułożyć na przemian paseczki papryki czerwonej i żółtej.
5.Na paprykę ułożyć obsmażónego kurczaka
6.Ciastem owinąć mięso i dobrze zlepić. Jeśli ciasta jest za dużo należy odciąć jego nadmiar.
7.Chlebek odwrócić - tak by zlepiona część była od dołu. Z odciętych kawałków można udekorować wierzch chlebków. W tym celu należy dekoracyjne części posmarować roztrzepanym białkiem i je przykleić. Po udekorowaniu całość pomalować białkiem. Dzięki temu chlebki będą rumiane i błyszczące.
8.Gotowe chlebki mozna przenieść na formę i piec w 180 stopniach, aż ich wierzch ładnie się zrumieni.
Porady
Ta ilośc ciasta wystarczy na zrobienie 2 większych lub 3 mniejszych chlebków. Wszystko zależy od wielkości filetów. Jeśli ciasta zostanie można zrobić bułeczki tzw "na jeden kęs". Bedą idealne do sałatki.
Komentarze