Kurczak w cieście chlebowym

4.5 (154 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszne :) bardzo sycące.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • CIASTO:
    1,5 szkl mąki
    1 łyżeczka soli
    1 ząbek czosnku
    2 łyżki oliwy z oliwek
    1/4 szkl ciepłej wody
    ZACZYN do ciasta:
    1 łyżeczka cukru
    1/4 op świeżych drożdży (25g)
    1/4 szkl ciepłego mleka
    2 łyżki mąki

    2 pojedyncze filety z kurczaka
    2 plasterki sera żółtego
    1/4 średniej papryki czerwonej i żółtej
    sól, pieprz
    białko do smarowania chlebków

    MARYNATA:
    1 łyżka octu winnego
    2 łyżki oliwy z oliwek
    3 łyżeczki sosu imbirowego
    sół
    1 mała drobniutko posiekana szalotka

Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Kurczak w cieście chlebowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na marynatę wymieszać ze sobą dokładnie, po czym włożyć do niej wymyte piersi z kurczka. Marynować kilka godzin.
  • ciasto 2. CIASTO: Drożdże przełożyć do dużej miseczki. Rozmieszać je z cukrem i mlekiem. Dodać 2 łyzki mąki, wymieszać wszystko na gładko i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy zaczyn podwoi swoją objętość dodać do niego sól, przeciśnięty czosnek, oliwę i mąkę. Wymieszać wszystko dodając tyle wody by ciasto odchodziło od dłoni. W razie potrzeby podsypać wszystko mąką. Wyrobione ciasto posypać mąką i odstawić na chwilkę
  • filet 3. W tym czasie należy podsmażyć filety z obu stron na rumiano i wystudzić.
  • ser i papryka 4. Ciasto podzielić na 2 częśći. Każde rozwałkować na kwadrat, wielkością odpowiadający piersi, tak by dało się nim owinąć mięso. Na środek ciasta ułożyć plasterke sera, na ser ułożyć na przemian paseczki papryki czerwonej i żółtej.
  • filet 5. Na paprykę ułożyć obsmażónego kurczaka
  • chlebe 6. Ciastem owinąć mięso i dobrze zlepić. Jeśli ciasta jest za dużo należy odciąć jego nadmiar.
  • chlebki 7. Chlebek odwrócić - tak by zlepiona część była od dołu. Z odciętych kawałków można udekorować wierzch chlebków. W tym celu należy dekoracyjne części posmarować roztrzepanym białkiem i je przykleić. Po udekorowaniu całość pomalować białkiem. Dzięki temu chlebki będą rumiane i błyszczące.
  • filety w cieście chlebowym 8. Gotowe chlebki mozna przenieść na formę i piec w 180 stopniach, aż ich wierzch ładnie się zrumieni.

Porady

Ta ilośc ciasta wystarczy na zrobienie 2 większych lub 3 mniejszych chlebków. Wszystko zależy od wielkości filetów. Jeśli ciasta zostanie można zrobić bułeczki tzw "na jeden kęs". Bedą idealne do sałatki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Filet z kurczaka Pierś z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować