Kurczak w cieście

5 (157 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jestem mamą rocznego Kubusia i 2,5-letniego Karusia, który uwielbia kurczaka w cieście.

Składniki:

  • ● 2 pojedyncze filety z kurczaka
    ● małe opak. gotowego ciasta francuskiego
    ● po 4 plasterki sera żółtego i szynki
    ● sól
    ● pieprz
    ● oregano
Wystaw ocenę:

5 (157 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak w cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filet kroimy na dwie części.
    Każdą przyprawiamy.
  • 2. Ciasto przycinamy, kładziemy
    na posypaną mąką
    blaszkę i na 10 minut wkładamy
    do lodówki. Wyjmujemy
    i z każdej strony, wzdłuż dłuższego
    boku, robimy ok. 8-cm
    nacięcia, w odstępach co
    1,5-2 cm; pośrodku 4-5 cm
    zostawiamy niepocięte.
  • 3. Na cieście układamy mięso,
    ser i szynkę. Zaplatamy
    paseczki ciasta (na zmianę
    prawy, lewy), zostawiając
    między nimi przerwy, aby
    podczas pieczenia kurczak
    mógł odparować. Na 15 minut
    wkładamy do lodówki.
    Smarujemy roztrzepanym jajkiem
    i pieczemy 25-30 minut
    w temp. 200 °C na złoto.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

PP_11-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować