Kurczak w cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filet kroimy na dwie części.
Każdą przyprawiamy.
2.Ciasto przycinamy, kładziemy
na posypaną mąką
blaszkę i na 10 minut wkładamy
do lodówki. Wyjmujemy
i z każdej strony, wzdłuż dłuższego
boku, robimy ok. 8-cm
nacięcia, w odstępach co
1,5-2 cm; pośrodku 4-5 cm
zostawiamy niepocięte.
3.Na cieście układamy mięso,
ser i szynkę. Zaplatamy
paseczki ciasta (na zmianę
prawy, lewy), zostawiając
między nimi przerwy, aby
podczas pieczenia kurczak
mógł odparować. Na 15 minut
wkładamy do lodówki.
Smarujemy roztrzepanym jajkiem
i pieczemy 25-30 minut
w temp. 200 °C na złoto.
Komentarze