Kurczak w chrupiącej panierce

0 (0 ocen)

przepis wyszukany w książce kucharskiej mojej mamy

Składniki:

  • Udka i podudzia kurczaka - 600 g.
    Maślanka lub jogurt naturalny - 500 ml.
    Ostra papryka - 0.5 łyżeczki
    Czosnek - 3 ząbki
    Mąka - 50 g.
    Płatki kukurydziane - 100 g.
    Zioła prowansalskie - 1 łyżeczka
    Olej rzepakowy - 500 ml.
    Sól
    Pieprz

Kurczak w chrupiącej panierce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Maślankę lub jogurt wymieszaj z ostrą papryką, ziołami prowansalskimi, posiekanym czosnkiem oraz solą. Kurczaka oprósz solą oraz pieprzem i marynuj w przyprawionej maślance, przez około 2-3 godz.
    Płatki kukurydziane lekko pokrusz i wymieszaj z mąką. Mięso wyjmij z marynaty i pozwól jej nadmiarowi spłynąć. Następnie obtocz podudzia i uda w płatkach z mąką, wklep dobrze posypkę.
    Uda i podudzia smaż na średnio rozgrzanym oleju (140°C) przez ok. 7-8 min. Po usmażeniu układaj je na ręczniku papierowym. Kurczaka podawaj z ulubionymi sałatkami.

Porady

ja udka wcześniej podgotowałam i smażyłam w głębokim tłuszczu

Komentarze

Podobne przepisy