Kurczak w cebulowej pierzynce

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Pyszny kurczak z piekarnika pod cebulowym przykryciem.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 4 udka z kurczaka,
    2 duże cebule,
    olej do smażenia,
    3 łyżki majeranku,
    przyprawa do kurczaka.

Kurczak w cebulowej pierzynce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mięso posypujemy ulubioną przyprawą do kurczaka. 1. Kurczaka posypujemy przyprawą do kurczaka, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy na 30 min do lodówki. W tym czasie obieramy cebulę i kroimy w piórka lub plasterki.
  • Podsmażamy chwilkę mięso. 2. Mięso podsmażamy na rozgrzanym oleju. Robimy to tylko przez chwilkę aby uzyskać ładny, złoty kolor.
  • Przygotowujemy pierzynkę. 3. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy majerankiem i pokrojoną cebulką.
  • Gotowy obiad, idealnie smakuje z ryżem lub młodymi ziemniaczkami. 4. Tak przygotowane mięso wstawiamy do rozgrzanego do 180 st. C piekarnika i pieczemy ok 50 min. Podajemy z ryżem lub młodymi ziemniaczkami.

Porady

Idealna alternatywa dla grilla, gdy zawodzi letnia pogoda.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy