Brukselkę uwielbiam a jest ona bardzo niedocenianym warzywem.Ma w sobie takie ilości witamin, minerałów, błonnika, białka jak żadne inne warzywo a tych witamin będzie nam zaraz potrzeba bardzo dużo.
3 godz.
Składniki:
Składniki:
2 ćwiartki z kurczaka
500 g brukselki
1 soczysta papryka Palermo
1/2 ostrej papryczki chilli albo czuszki
1/2 strąka papryki żółtej
1 cebula
1 ząbek czosnku
1/2 opakowania makaronu Chow Mein
200 ml bulionu drobiowego
marynata w płynie klasyczna -użyłam Prymat
1 łyżka koncentratu pomidorowego
sól
pieprz cayenne-ile kto lubi- ja użyłam 1/2 łyżeczki
Kurczak w brukseli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ćwiartki z kurczaka pokroić na mniejsze kawałki.
Zalać marynata i odstawić na min. 2 godziny.
Na patelni rozgrzać olej i usmażyć drobno posiekany czosnek i cienko pokrojona w plasterki cebulę.
Brukselkę obrać z wierzchnich listków i obgotować 5 minut w osolonej wodzie.
Odcedzić.
Paprykę pokroić w paski a ostrą drobno posiekać.
Do podsmażonej cebuli z czosnkiem dodajemy kawałki zamarynowanego kurczaka i podsmażamy ze wszystkich stron na rumiano.
Dodajemy papryki i dalej smażymy ok. 5 minut.
Na końcu dodajemy brukselkę i podlewamy bulionem.
Zaprawiamy koncentratem pomidorowym i dusimy pod przykryciem ok.20 minut.
Doprawiamy solą i pieprzem cayenne.
2.Makaron zalewamy wrząca woda i po 5 minutach jest gotowy.
Układamy warzywa wraz z kurczakiem na kopcu makaronu.
Komentarze