Kurczak w brukseli

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Brukselkę uwielbiam a jest ona bardzo niedocenianym warzywem.Ma w sobie takie ilości witamin, minerałów, błonnika, białka jak żadne inne warzywo a tych witamin będzie nam zaraz potrzeba bardzo dużo.

  • 3 godz.

Składniki:

  • Składniki:

    2 ćwiartki z kurczaka
    500 g brukselki
    1 soczysta papryka Palermo
    1/2 ostrej papryczki chilli albo czuszki
    1/2 strąka papryki żółtej
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    1/2 opakowania makaronu Chow Mein
    200 ml bulionu drobiowego
    marynata w płynie klasyczna -użyłam Prymat
    1 łyżka koncentratu pomidorowego
    sól
    pieprz cayenne-ile kto lubi- ja użyłam 1/2 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak w brukseli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kurczak w brukseli 1. Ćwiartki z kurczaka pokroić na mniejsze kawałki.
    Zalać marynata i odstawić na min. 2 godziny.
    Na patelni rozgrzać olej i usmażyć drobno posiekany czosnek i cienko pokrojona w plasterki cebulę.
    Brukselkę obrać z wierzchnich listków i obgotować 5 minut w osolonej wodzie.
    Odcedzić.
    Paprykę pokroić w paski a ostrą drobno posiekać.
    Do podsmażonej cebuli z czosnkiem dodajemy kawałki zamarynowanego kurczaka i podsmażamy ze wszystkich stron na rumiano.
    Dodajemy papryki i dalej smażymy ok. 5 minut.
    Na końcu dodajemy brukselkę i podlewamy bulionem.
    Zaprawiamy koncentratem pomidorowym i dusimy pod przykryciem ok.20 minut.
    Doprawiamy solą i pieprzem cayenne.
  • 2. Makaron zalewamy wrząca woda i po 5 minutach jest gotowy.
    Układamy warzywa wraz z kurczakiem na kopcu makaronu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować