Kurczak w 4 smakach

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Pyszne połączenie przyprawy z ostrej papryki i czosnku ze świeżymi pieczarkami i cebulą.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • jeden spory kurczak (u mnie 2 kg)
    2 duże czerwone cebule
    500 g pieczarek
    papryka ostra w proszku
    czosnek granulowany
    sól

    wykałaczki
    gruba igła i nitka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kurczak pieczony

Kurczak w 4 smakach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka dokładnie myjemy. Następnie ze wszystkich stron obsypujemy kolejno: solą, czosnkiem i ostrą papryką.
  • 2. Pieczarki myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Napełniamy nimi kurczaka, a następnie zaszywamy go, aby pieczarki nie wyleciały w trakcie pieczenia.
  • 3. Cebulę obieramy i kroimy w grube plastry. Obkładamy nimi kurczaka i mocujemy wykałaczkami aby nie spadały.
  • 4. Kurczaka wkładamy do naczynia żaroodpornego. Obok niego wrzucamy pozostałe pieczarki i cebulę jeżeli wszystkiego nie wykorzystaliśmy.
  • 5. Pieczemy bez przykrycia w 200 stopniach godzinę na każdy kilogram kurczaka i jeszcze dodatkowo pół godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Czosnek Kurczak Papryka Pieczarki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować