Kurczak tandoori

0 (0 ocen)

  • 25 godz.

Wyśmienity, soczysty kurczak z grilla.

  • 25 godz.

Składniki:

  • ćwiartki kurczaka 1,5 kg
    olej 2 łyżki
    Marynata:
    jogurt naturalny gęsty 1 szklanka
    sok z cytryny ½ szklanki
    papryka mielona 1 łyżka
    czosnek 4 ząbki
    imbir 1 łyżeczka
    kminek mielony 1,5 łyżeczki
    kurkuma 1 łyżeczka
    kardamon ½ łyżeczki
    pieprz ½ łyżeczki
    sól

Kurczak tandoori - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ćwiartki kurczaka podzielić na połowy, umyć, osuszyć. W miseczce dokładnie wymieszać wszystkie składniki marynaty. Mięso zalać marynatą, przykryć, wstawić do lodówki na 24 godziny. Na godzinę przed pieczeniem wyjąc z lodówki i zostawić w temperaturze pokojowej. Przed umieszczeniem na grillu oczyścić kurczaka z marynaty i posmarować olejem. Ułożyć na kratce grillowej i piec, aż się przyrumieni. Przewrócić na drugą stronę, posmarować marynatą i piec dalej, przewracając od czasu do czasu i smarując marynatą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy