Kurczak spod Marengo

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Zwycięstwo Napoleona Bonaparte z 14 czerwca 1800 r zostało uczczone w ten sposób. Nadworny kucharz Napoleona zrobił danie z tego co miał pod ręką.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:


  • kurczak pokrojony na kawałki
    500 g pomidorów malinowych
    2 ząbki czosnku
    6 szalotek
    cebula
    100 ml półwytrawnego białego wina
    4 łyżki oliwy z oliwek
    kostka rosołu z kury
    łyżka mąki
    pęczek natki pietruszki
    sól ,pieprz
    200 g pieczarek
    łyżka masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak spod marengo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oliwę rozgrzałem i podsmażyłem kawałki kurczaka na złoty kolor ( te kawałki kurczaka , które się dały potraktowałem po węgiersku ) , wyjąłem i wstawiłem do piekarnika lekko nagrzanego aby podtrzymać temperaturę. Na tej samej oliwie podsmażyłem pokrojony czosnek , szalotki i cebulę . Posypałem mąką , energicznie mieszałem. Dodałem wino , obrane ze skórki pomidory pokrojone na cząstki niezbyt małe , kostkę rosołową rozpuszczoną w pół szklanki gorącej wody , Doprawiłem solą i pieprzem , dodałem posiekaną pietruszkę , wymieszałem.
    Włożyłem kawałki kurczaka i dusiłem na wolnym ogniu ok. godziny.
    Umyte pieczarki podsmażyłem na maśle ( małe mogą być w całości , większe pokroiłem na duże kawałki ) i wrzuciłem do kurczaka . Gotowałem jeszcze ok. 10 minut.
    Na oliwie z masłem usmażyłem grzanki z bagietki francuskiej i podałem z kurczakiem .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować