Świeże warzywa, mięso kurczaka i pełnoziarnisty makaron to szybki, nieskomplikowany pomysł na kolorowy, pożywny obiad dla całej rodziny.Przygotujesz go w zaledwie 30 minut.
25 min
Składniki:
500g mięsa z kurczaka (pierś, udka bez skóry)
2 małe cebule
mała cukinia
Strąk czerwonej papryki
Kolba kukurydzy (zamiennie ½ puszki)
2-3 ząbki czosnku
sól, biały pieprz, tymianek
łyżka masła + łyżka oliwy do smażenia
2 szklanki bulionu
Duża łyżka maki pszennej
Makaron z kurczakiem i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kukurydzę gotujemy w osolonej wodzie z mlekiem (1:1) do miękkości. Odcedzamy. Odcinamy ziarna kukurydzy.
Makaron gotujemy al dente wg. czasu na opakowaniu. Odcedzamy. Skrapiamy oliwą z oliwek i ostawiamy w przykrytym pokrywka garnku.
Cebule kroimy w piórka, cukinie i paprykę w kostkę, czosnek w cienkie plasterki.
Na dużej patelni rozgrzewamy masło z oliwą i szklimy cebule z czosnkiem. Mięso z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Dodajemy do cebuli, oprószamy solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz tymiankiem. Kiedy mięso się przesmaży dodajemy na patelnię kukurydzę, cukinię i paprykę. Przesmażamy razem około 3 minut. Całość podlewamy bulionem wymieszanym z mąką pszenną i zmniejszamy ogień. Gotujemy na małym ogniu kilka minut do mi miękkości warzyw..
Serwować z makaronem, posypane świeżą bazylią i tymiankiem.
Komentarze